torsdag 26 april 2007

Fjärrassistans via remote desktop

Jag har hjälpt min mamma med datorn, och det är en aning omständigt (om än trevligt!) att ta sig ända dit. Därför har jag nu inlett ett experiment med remote desktop. Ett problem med remote desktop är säkerhet och problem att ta sig igenom brandväggar, speciellt som den man hjälper kanske inte är helt haj på att ställa in brandvägg.
Med sshtunnel och tightvnc löser sig dessa problem. Har skrivit en guide hur man gör här.
fjärranslutning med remote desktop.

tisdag 24 april 2007

Bilder på vätska

Här är någon som tagit tuffa bilder på droppar av mjölk i kaffe!
http://www.yousaytoo.com/post/allimages/1468

fredag 20 april 2007

Kassettersättning

Kassettersättning är ett väldigt konstigt system som går ut på att schablonartat ge pengar till sveriges artister som ersättning för privatkopiering (av en händelse låter ordet nästan likadant som piratkopiering...). Läs detaljer på regeringens hemsida eller på copyswedes hemsida.

Det känns helt fel att mina databackuper krävs på en avgift till en privat organisation, ca 5 kr per dvd.

Jag kräver att få pengar av CopySwede varje gång jag tvingas höra ett schlagerfestivalbidrag! Ungefär 5 kr per gång är en rimlig summa.

onsdag 11 april 2007

tisdag 10 april 2007

Bifogade filer dyker upp som .dat i Outlook

Jag skickade nyligen en fil till en mottagare som använder windows och outlook express 6. Det gick inte, filen dök upp som något annat namn och med ändelsen .dat. Detta visar sig bero på att Outlook inte stöder den nyare internetstandarden RFC2231, utan enbart RFC2047. Läs mer hos mozillazine.

Lösningen? Använd Thunderbird istället!

måndag 2 april 2007

Aktier i Seabased

Jag har tidigare skrivit om mitt problem att hitta vindkraftel. Vi behöver definitivt nya sätt att genera el miljövänligt och kostnadseffektivt. Den stora potential i vågkraft och den bra approach som Seabased har tror jag på.
  • tyst, energitätt och ej förfulande sätt att generera el på
  • kompletterar vindkraft eftersom det kan gå vågor även när det inte blåser
  • enorm potential för elgenerering
  • god konstruktion på generator gör att elproduktionen är kostnadseffektiv jämfört med andra vågkraftalternativ.
  • saktar ej ned jorden som tidvattenbaserad elgenerering gör

Efter att ha läst vad jag hittade på nätet, upptäckte jag att det var tunnsått med finansiell information. Det var inte det lättaste att hitta, men jag kom till slut i kontakt med Sven Bankel som ansvarar för aktiehandel i Seabased. Han kunde ge mig detaljerade svar på mina frågor. Aktiehandel är i onoterade bolag lite annorlunda mot vad jag är van vid (börsen). Men med Svens hjälp kunde jag köpa aktier av en av huvudägarna.
Om jag genom min investering kan stödja framtida generering av miljövänlig el är jag helnöjd. Om jag dessutom äger en del av ett företag som har framtiden för sig är det dessutom en spännande placering!

Återstår nu att något företag börjar att producera vågkraftel så att jag kan köpa sådan el som privatkund!