måndag 22 september 2008

bash: unison: kommando hittades inte

(Varning:det här meddelandet är skrivet för att andra som drabbats av problemet och googlar efter detta fel ska hitta en lösning. För övriga är det inte särskilt underhållande.)

Jag stötte på felmeddelandet
bash: unison: kommando hittades inte
när jag försökte synkronisera två datorer. Detta förvånade mig eftersom jag vet att jag installerat unison på fjärrdatorn som kör debian testing.
Lösningen visade sig vara att uppdatera det fiffiga alternatives-systemet som finns på debian: kör
update-alternatives --config unison
som root och välja unison. Jag valde samma version som jag kör på klientdatorn, 2.13.

tisdag 16 september 2008

batteridriven GPS-logger


Jag snubblade över en GPS-logger DG-100 från Globalsat. Den verkar perfekt för att lagra data när man seglar. Vore skoj att ha flera båtar med sådana här så att man kan jämföra vägval etc i efterhand!
Prestanda verkar vara tillräckliga vad gäller gpsmottagning, batteritid och lagring. Bäst av allt är att den verkar fungera i *nix trots att det inte stöds officiellt. Inte är den särskilt dyr heller, 649 kr på komplett.
Några frågetecken kvarstår:
  • lagras hastighet och kurs? uppdatering: det verkar delvis så, att döma av skärmdumpen här. Man verkar kunna välja position, time, date, speed som loggformat. Men kursen?
  • vilken upplösning har lagrade data? (dvs vilken precision har dataformatet, eller antal siffror som andra skulle säga)

fredag 5 september 2008

IMAP message too large to decrypt/verify

Jag använder krypterad epost och hade problem med att krypterade mail från vissa personer inte öppnades normalt utan ett felmeddelande "IMAP message too large to decrypt/verify" kom upp istället. Att spara meddelandet som en .eml-fil, avkoda det manuellt och sedan öppna det i thunderbird gick bra.
shell$ gpg <sparat.eml >avkodat.eml

Detta i thunderbird/enigmail, med IMAP.
Lösningen är såhär:i inställningarna till enigmail/openpgp, välj avancerat och sedan klicka ur "only download attachments when opened (IMAP only)"

onsdag 3 september 2008

ABC-boken!

Fantastisk bok!