fredag 20 december 2013

Gigabyte brix som server

Det är dags att byta ut min gamla server - bättre att byta innan den kraschar än att behöva göra det i panik.  Och dessutom vågar jag inte byta från Debian oldstable till stable rakt av, rör inte det system som fungerar!

Så det blir en gigabyte brix efter lite övervägande. För att den är liten och strömsnål och tillräckligt kraftfull ändå. Håller på att installera debian wheezy (nuvarande stable) för tillfället - det får bli ett separat inlägg.
UPPDATERING: se längst ner i detta inlägg!

Första intrycket
  • bios är riktigt uselt. trots att det är ett efibios känns det som en relik från 90-talet, förutom att man på den tiden fick en pappersmanual värd namnet. att avkryptera förkortningarna i menyerna är inte särskilt skoj.
  • enheten är riktigt riktigt liten, sval och tyst.
  • att starta om/stänga av med knappen är lite slumpmässigt - man har ingen aning om vad som händer. tur att servern inte ska startas om så ofta...

Uppdatering: Efter trassel med grafiken på Debian stable körde jag Ubuntu ett tag. Sedan försökte jag att uppdatera Debian stable till testing, men det funkade inte. Efter en total ominstallation med första installerversionen av Jessie kan jag däremot säga att det funkar utmärkt!

Ett litet litet tecken på framsteg

jag råkade läsa på baksidan av en påse morötter. Helt utan reklam på framsidan, utan som att det var något helt naturligt som bara skulle upplysas om pga någon paragraf, stod det:
"påsen tillverkad av polyeten tillverkad av sockerbetor"
eller något liknande.

stora saker händer i små steg! tänk om alla plastpåsar skulle göras fossilfritt.

läsvärt om optimering c++ - kompilatorn tar sig friheter!

Jag snubblade över en länk när jag läste slashdot. Optimeraren utnyttjar att vissa saker (t ex avreferering av nullpekare) ger undefined behaviour (vad det nu korrekt översätts till på svenska).

Helt klart läsvärt för dig som skriver c++.

del 1
del 2
del 3

Jolla - en mobil för mig?

För dig som inte hört - jolla är en mobiltillverkare som härstammar från delar  av nokia. De bygger en smartphone som kör linux. Högst intressant - för oss som betraktar telefonen som en generell dator man skulle vilja kunna köra rsync, ssh etc till.
Attans att min gamla mobil gick sönder innan det gick att köpa en jolla!