tisdag 28 augusti 2007

Sverige röstar ja till ISO-standardisering av OOXML

Detta är en sorglig historia. Sverige röstar för OOXML efter att det dykt upp flera nya företag inför omröstningen. Läs här:http://www.idg.se/2.1085/1.118215
Markus Rejås skriver på sin blogg hur det gick till:http://blog.rejas.se/2007/08/27/139/
Det är bra med standardisering. Men tyvärr är OOXML inte särskilt bra ur teknisk synvinkel, läs gärna mitt förra inlägg: http://paulsundvall.blogspot.com/2006/12/fritt-och-fritt.html

fredag 17 augusti 2007

Hugo Boss

Den här balla båten ser ut att göra god fart. Det ser helt enkelt skitkul ut! Speciellt efter ungefär 40 sekunder, när den hoppar över en våg.
Sen kom jag på att det var nog den här som blev spöad av en trailerbar familjetrimaran... Det är helt enkelt makalöst kul att segla trimaran!

Mupparna

När jag var liten var mupparna bland det roligaste som fanns! Jag fick ett klipp och minns...

söndag 12 augusti 2007

Vindkraft för ingenjörer

Diskussioner om vindkraft är ofta väldigt präglade av fördomar, starka känslor och avsaknad av fakta. Detta från båda håll, både från de som är positivt inställda och de som är negativt inställda.
Om man vill lära sig om vindkraft finns det ganska lite att ta fasta på. Vindkraft är väldigt intressant ur ekonomisk-teknisk synvinkel. Exempelvis gäller det att tjäna pengar med vindkraftverket - inte att producera så mycket el som möjligt. Bidrag och subventioner inverkar. Miljöaspekter kring underhåll och materialåtgång inverkar. Buller och utsiktstörningar måste tas hänsyn till. Här kommer två mycket intressanta sidor att titta på för den intresserade:
  1. produktionskostnad för vindkraft, enligt Vattenfall. De borde ju veta vad de håller på med. Intressant är att det är ungefär dubbelt så dyrt med vindkraft som med kärnkraft (nyinvestering).
  2. Faktasidor (om än möjligtvis partisk) från Ingemar Olofsson Detta är teknikgodis. För den som vill ha mer information än märkeffekt och antal. Bland annat reglering diskuteras.

Ta segelbåten på däck


Bilden tog jag vid stadsgården för en tid sedan. Verkar vara bekvämt att ha en snabb segelbåt med sig när det blir för tråkigt att tuffa runt med "bogserbåten". Det verkar vara en corsair 24.
Notera att masten står kvar, vara att lyfta i båten med kranen, fälla ut sidskroven och njuta.

Flerskrov igen...levereras med helikopter!

Detta var en kul sjösättning! Kolla även hur besättningsmännen tar sig förbi bommen vid slag.

Seglingsinlägg >>1

Denna trimaran slog rekord över atlanten vad jag förstått. Titt på videosnuttarna på sidan, här går det undan! Den seglar till och med ifrån vindsurfaren, något som är svårt.
www.cammas-groupama.com

Motorbåtsinlägg 2

Åkte på en motorbåtsutflykt i skärgården (med en förhållandevis tyst båt!)
Slutsatsen blev att det är resan som är målet, även om det var makalöst vackert dit vi kom.

Motorbåtsinlägg 1

Paddlade kajak i en sommaridyll - vindstilla morgon, solen värmer, fåglarna kvittrar. En motorbåt utan ljuddämpare dyker upp. slut på friden. Det tar flera minuter innan motorbåten hunnit så långt bort att jag inte hör den längre. Hur kan det vara tillåtet att bullra så mycket i ett land som i övrigt är hårt reglerat?