torsdag 30 juli 2009

Balla trummor

Jag har skaffat Spotify och har hittat denna artist via deras radiofunktion:
Ginger Baker.

Här är en låt: (jag prövar att länka i två olika format, de pekar båda till låten "African Force")
http://open.spotify.com/track/30mxmz56LaIEGhmR2IIsSm
spotify:track:30mxmz56LaIEGhmR2IIsSm

För övrigt går det ganska bra att köra Spotify under wine. Det muppar lite ibland och programmet följer inte länkar man trycker på, men ja ja.

torsdag 23 juli 2009

Roxcore trådlös överföring av ljud i Ubuntu

Jag köpte en manick (Roxcore, okänt modellnummer) för att överföra ljud trådlöst (via radio, inte ljudvågor!:-) från datorn till högtalare. Skönt med en kabel mindre över golvet hemma.
Jag köpte den via kjell och company. Det består av en usbsticka som sänder ljud och en liten mottagarlåda som sätts in i högtalarna/förstärkaren/stereon etc.

Pluggade in den i min laptop och parade den enligt instruktion som följde med i kartongen. Började funka direkt, var bara att välja "usb audio device" i menyn system/Inställningar/Ljud (jag kör ubuntu på laptopen).

Att få spotify att funka var däremot svårare - Spotify vill använda första enheten i Alsa, vilket för mig råkar vara det inbyggda ljudkortet i datorn. Jag löste det med
asoundconf list
som gav mig
Names of available sound cards:
Intel
Audio
En koll av aplay -l gav att "Audio" verkar vara usb-ljudet. Jag väljer detta som förvalt ljudkort med asoundconf set-default-card Audio
En omstart av spotify och konfiguration av winecfg enligt supportsidan på spotify, och voila, nu spelar jag Genesis!

Uppdatering:
som en av kommentarerna säger, så störs trådlösa nätverket av att köra med denna produkt! Inga problem med att läsa mail etc, men att strömma musik via spotify blir mer eller mindre omöjligt. Jag har inte provat att byta kanal på trådlösa nätverket resp. roxcoredongeln. Möjligtvis skulle en uppdatering till trådlöst nätverk på 5GHz-bandet lösa problemet.

fredag 10 juli 2009

Vindkraftstatistik


Här lite statistik från vindkraftverket Stenninge 1. (Jajamensan, gjort i excel!)
Jag har fått källdata från vindstat.nu.
Intressant att effekten är störst på vintern!
Uppdatering:
Jag tror att största anledningen att mest energi produceras på vintern är att det blåser mer då. Det brukar vara bäst att segla på vår och höst.... (rent vindmässigt) jämfört med sommaren. Jag hittar inte någon källa som stöder min tes (efter 1 minuts googlande...)
Att stänga av vindkraftverket för service känns spontant som att det är för lite för att ge utslag på månadsbasis.
Eftersom effekten före saturation är kubisk mot vindhastigheten får ändring i vindstyrkan stort utslag på energimängden.
Ändring av luftens densitet tror jag därför är mindre viktig för att förklara årstidsvariationen.