onsdag 23 december 2009

Dynamisk glidflygning

Jag fick ett tips om en youtubevideo som visar ett mycket snabbt segelflygplan. De utnyttjar en teknik som kallas "Dynamic Soring" (dynamisk glidflygning) som går ut på att man kan utnyttja att vinden varierar i styrka mellan två närliggande områden.
Albatrosser använder tekniken mellan vågtoppar för att flyga mycket energisnålt. Otroligt intressant!
På videon ser det ut som att planet flyger med hög acceleration. Jag timade hastigheten till ungefär 3 sekunder per varv. Med 350 mph i snitt och ett antagande om flygning i cirkel blir det ca 70 meters radie på cirkeln. Det blir ca 400 m/s^2!

Flerskrovsnyheter

För oss som gillar flerskrovssegling: Spana in 3:25 och framåt i klippet nedan, från desktop news.
Först kapsejsar några vx40, sen några bilder från den fantastiska rekordseglingen över Atlanten med banque populaire och inte nog med det, sen är det dags för hydroptere!
Nu är det jul och snön ligger tjock utanför. Fler än jag som längtar till sommaren?

Jag hittade klippet på blur (Sveriges bästa seglingsblogg?)

onsdag 16 december 2009

Omkonfigurering av DNS och webservrar

Jag har precis gjort en större uppdatering av mina DNS-inställningar och flyttat runt diverse URL-er samt bytt metod för att presentera rätt sida för rätt förfrågan på mina websidor.

Detta betyder att samtliga hemsidor jag sköter kan råka vara ur funktion eller onåbara den närmaste tiden. Vartefter cachar hinner uppdateras och loopia löser buggen i sin editor kommer förmodligen allt att fungera som vanligt igen.

Detta berör både *.paulsundvall.net och *.dreik.se

Om något inte fungerar efter 20091217 23:00 svensk tid får ni gärna höra av er.

Uppdatering:
Omkonfigurationen av DNS och webservrar har gått bra. Det hela förvirrades av att min epostleverantör uppgraderat sitt system samtidigt. Nu går det bra att skicka mail som vanligt.

tisdag 15 december 2009

Statistikskyldighet för företag

Jag har precis startat företag och har nu fått en blankett hem i brevlådan angående statistik för nystartade företag. Tro det eller ej, men företag är enligt lag SFS 2001:99 skyldiga att medverka! Man är bland annat skyldig att meddela priser, investeringar och löner (se §7). Jag är förvånad. Varför ska detta vara nödvändigt? Känns som en unken fläkt från Sovjetiska statistikbyrån.

Bokrecension: Lär dig säga nej och skapa goda relationer

Jag har just läst boken "Lär dig säga NEJ och skapa goda relationer" av William Ury. ISBN 978-91-27-11604-7.

Detta är en bok om förhandling och kommunikation. Huvudtesen är att man genom att säga nej säger man ja något annat. Detta som alternativ till att säga ja för att t ex bevara relationen med motparten men drabbas av andra problem. För att göra detta behöver man förbereda sig och motivera sitt ställningstagande och skapa en god situation även för motparten.

Ett exempel skulle vara att jag i mitt företagande tackar nej till ett uppdrag som jag vet att jag inte hinner utföra med med tillräcklig kvalitet. Istället för att säga ja för att göra kunden glad och sedan göra ett dåligt jobb, kan jag säga nej. Om jag lyckas förklara mitt nej och får motparten förstå att jag därmed säger ja till att upprätthålla kvalitet och hinna klart med andra kunders uppdrag, vinner jag motpartens respekt även om tackar nej till just detta uppdraget. Låter enklar än det är, men boken ger utförlig behandling om vilka mekanismer som finns hos både en själv och motparten vid en sådan förhandling.

Jag rekommenderar verkligen att läsa denna bok. Den är lättläst, välskriven och är (åtminstone för mig) väldigt användbar!

tisdag 8 december 2009

Fantastisk statistik

Det här såg jag på ett föredrag för flera år sedan och blev imponerad.
Hans Rosling visar statistik med ett lättanvänt verktyg som finns på gapminder.
Intressant att experimentera!

Slumpmässig information 2

Den lilla knappen alt-gr nere till höger om mellanslag är en förkortning för "Alternate Graphic". Tänk att det gått så lång tid utan att jag tagit reda på vad det betyder.

Hur skulle det gå att skriva | (pipe) eller @ om inte alt gr fanns?

Slumpmässig information 1

Istället för julkalender tänke jag göra en liten serie med till synes slumpmässig information. Jag gillar information (men inte lika mycket som kunskap!) och blir verkligen glad när jag hittar något jag inte visste att jag inte visste. Så, dagens inlägg blir

Interrobang








http://sv.wikipedia.org/wiki/Interrobang