fredag 4 januari 2013

Osäkert med smart-TV

När jag nyligen köpte TV sa jag till säljaren att jag inte tänkte koppla den till internet trots att den hade sådan funktionalitet. Säljaren idiotförklarade mig då om än på ett artigt sätt. Jag sa att TV-tillverkarens låga intresse för att i efterhand täcka igen säkerhetshål jämfört med att sälja apparaten, kombinerat med att TV:n innehåller webläsare, filmvisare med mera som minskar svårighetsgraden gör att sannolikheten är hög att tvn blir hackad. Säljarens argument var att hans iphone blir uppdaterad, så varför skulle inte tvn bli uppdaterad.
Nu har jag för andra gången fått bekräftelse på att det är olämpligt att koppla TV:n till internet.
Tänk bara på hur ofta operativsystem och webläsare uppdateras av säkerhetsskäl. Hur ofta tror du att det släpps ny firmware till TV:n? Hur ofta brukar du se till att den är installerad?
Konsekvenserna av att TV:n blir hackad är potentiellt allvarliga. Förutom att någon kan skicka trafik via din internetanslutning, finns dessutom kamera i vissa TV (åtminstone som tillval).

Om man nu måste koppla TV:n till internet skulle jag råda till att koppla den via en hårt styrd brandvägg så att trafik enbart till t ex youtube tillåts.