fredag 27 februari 2009

Kommandoradskungen

En enorm fördel med linux (eller vilket nix som helst för den delen) är möjligheten att göra saker med kommandoraden. På den här sidan fanns riktigt bra tips!

http://www.commandlinefu.com/commands/browse/sort-by-votes

Klient för Spotify

Spotify är en imponerade tjänst som det är svårt att ha missat - alla som har provat verkar ha berättat för alla de känner!
När jag provade upptäckte jag att Metallica saknades - typiskt att tänka på det som saknas istället för allt som finns....

Spotifys funktion finns beskrivet på wikipedia där det står att klienten använder ogg för komprimering av ljudet. Kul att denna fria codec får ökad användning. Vore toppen om svt och svenska staten kunde hänga på och använda fria format de också.

Nu har det kommit en klient med öppen källkod till *nix (reservation för inexakt beskrivning, men det funkar iallafall under linux). Läs mer på despotify.se.
Utvecklarna verkar ha som syfte att stödja spotify, intressant i dessa Pirate-Bay-rättegångs-tider! Trots det goda syftet är de hittills hemliga. En notis om att de kontaktat jurister ger en hint om att detta kan vara känsligt.

En intressant sak jag såg i källkoden är ett tips om en funktionalitet som heter "puzzle" som innebär att klienter får lösa ett pussel som är lätt att konstruera och verifera men tar ett tag att lösa. På det sättet blir tjänsten (spotifys servrar, alltså) mindre känsliga för denial of service. En intressant artikel som var lättläst om ämnet fanns länkad till i källkoden:
pauls@avagadros:~/code/thirdparty/despotify/src$ grep google *
auth.c: * http://google.com/search?q=aura-nikander-leiwo-protocols00.pdf
auth.c: * http://google.com/search?q=005-candolin.pdf