måndag 14 juni 2010

dimbar LED-belysning

Att koppla in LED-belysning är inte enkelt. Detta beror på att lysdioder har en tröskeleffekt i sin ström-spänningskurva. Under en viss spänning lyser det inte alls, över en viss spänning överbelastas lysdioden till dess att den går sönder. En illustrerande graf finns på engelska wikipedia. Normal drift sker alltså i ett smalt intervall. Därför ska dioder strömstyras.

Vissa lysdiodlister man köper är kopplade med ett motstånd i serie. På det sättet ökar intervallet för vilken spänning lysdioden lyser lagom, så att man kan koppla till en fast spänning (vanligast 12 V) utan att vare sig överbelasta eller inte få något ljus alls.



För att dimma led kan man antingen styra spänningen (väldigt svårt), reglera strömmen eller pulsa strömmen/spänningen (PWM-styrning).  Att reglera strömmen faller sig naturligt om man har strömstyrning. Då låter man kretsen som styr strömmen ha justerbar ström, istället för ett fast värde. Detta komplicerar inte kretsen särskilt mycket - det svåra är att reglera strömmen.

Det är jättesvårt att köpa dimbar led. Nomenklaturen är inte enhetlig. Man får höra sådana termer som "mekanisk transformator", som jag inte tycker finns. Själva LED-listen påverkas inte av dimbarhet. Däremot drivdonet. Vissa dimmerenheter är avsedda att kopplas in mellan drivdon och LED, andra avsedda att koppla in på 230V-sidan. Vad jag är ute efter är ett drivdon som är reglerbart i sig.

Till slut fastnade jag för ett drivdon från designlight, köpt från Theofils. Enligt specifikationen är strömmen ställbar från 10-350mA. Det finns i två varianter, en D-LT15WD som klarar upp till 15 W och en D-LT30WD som klarar upp till 30W. Ohms lag ger att den då kan ge en maximal utspänning på 15/0.350=43V respektive 86V. Den för högre effekt var något dyrare, 464 kr på Theofils.
En annan drivenhet jag övervägde är från Lumoluce, via ledbutiken. Denna har flera olika drivlägen (konstant spänning, konstant ström, dimbar, master/slav-funktionalitet. allt detta för 650 kr). Eller den här, också från ledbutiken.

Till detta kommer led-listen. Efter att ha letat runt lite på olika ställen fastnade jag för LED-tejp super 1 varmvit 90 lumen från återförsäljaren Molectric som är en flexibel remsa med 60 lysdioder per meter. Man kan dela den var tredje diod (var 5:e cm) vilket gör den lätt att koppla in. På baksidan sitter självhäftande tejp.
Den nominella effekten är 5W per meter vid 12 V (den är alltså avsedd för konstant spänning).


Man kan då räkna ut att för att få max effekt vid 350 mA ska man seriekoppla bitar om 0.350A/(5W/m/12V)=0.84m. Med delbarheten var 5:e cm blir det då 85 cm. 6 m ledlist totalt går att koppla in på denna regulator. Listen kostar 258kr/m före mängdrabatt.

När jag kopplat in allt visar det sig att ljuset är väldigt bra från LED-listen. Den gör skäl för benämningen varmvit. Regulatorn är däremot inte särskilt bra - lägsta läget är väldigt starkt och ljuset ökar inte jämnt med rattens vridning. Dimbart är det, men inte lika stort område som en normal dimmer med glödlampa ger. Här finns mer att göra!

Sammanlagt så tycker jag att det är jättefint att ha en remsa med lysande punkter. Det ger stora möjligheter att utforma belysningen!