tisdag 16 september 2008

batteridriven GPS-logger


Jag snubblade över en GPS-logger DG-100 från Globalsat. Den verkar perfekt för att lagra data när man seglar. Vore skoj att ha flera båtar med sådana här så att man kan jämföra vägval etc i efterhand!
Prestanda verkar vara tillräckliga vad gäller gpsmottagning, batteritid och lagring. Bäst av allt är att den verkar fungera i *nix trots att det inte stöds officiellt. Inte är den särskilt dyr heller, 649 kr på komplett.
Några frågetecken kvarstår:
  • lagras hastighet och kurs? uppdatering: det verkar delvis så, att döma av skärmdumpen här. Man verkar kunna välja position, time, date, speed som loggformat. Men kursen?
  • vilken upplösning har lagrade data? (dvs vilken precision har dataformatet, eller antal siffror som andra skulle säga)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Eftersom hastighet och kurs ändå beräknas utifrån positionsmätningarna borde det väl räcka med position? Om nu inte dessa loggas mycket mer sällan än de mäts, vill säga.

Numerisk differentiering är ju trivialt, och man kan ju alltid filtrera med t.ex ett EKF om man tycker att det verkar brusigt.

Christian

Paul Dreik sa...

nja, experiment jag gjort med en gps indikerade att hastighet och kurs beräknas på ett annat sätt. Troligen har gps-en intern filtrering (troligen med EKF) för att stötta sin navigering och hastighetsestimering. Hastighetsdata var snyggare än vad jag fick fram genom att derivera positionen. Jag skulle tro att gps har viss mätning om frekvensen och därmed dopplerskift. Denna information ger hastighetsinformation.