måndag 11 juni 2007

Är du enskrovsseglare? Titta här!

Detta är en vanlig cruisingtrimaran. Jag tror att det filmas från en kölbåt. Jämför farten!
Länk till filmen

6 kommentarer:

Anonym sa...

wakeboard efter trimaran måste bli sommarens projekt...

Anonym sa...

Jag deltog i Sandhamn Open Skärgård i en Ballad i helgen. Flerskrovsbåtarna startade ca 15 minuter efter oss och stack förbi ganska fort. Dock var vi ifatt samtliga efter ca 3 timmar, då de uppenbarligen var långsammare än oss i svag vind. Då pratar vi om två Hobie 21 och två Formula 28 (de senare var LYS-mätta till 2,28). De såg inte lyckliga när vi, och senare även en Maxi Racer, gick förbi dem. Vi spöade dem _före_ LYS-korrrigering. Tyvärr fick både vi och flerskrovsbåtarna så småningom bryta för att vi inte hade nån chans att gå i mål innan max-tiden gick ut...

Paul Dreik sa...

I svag vind kan allt hända! Vad var det för bog när ni passerade?

Anonym sa...

Bog?
En vektor måste ha en längd för att riktningen ska vara definierad. Alla indikatorer - instrument, telltales, windex, vågor - var överens om att det var bleke när vi passerade. Seglen hängde som slappa lakan, men vi gjorde ca 0.2 knop enligt GPS:en, mest för att våra 4 ton har mer rörelsemägd, och inte stannar lika lätt när det mojnar.
Vår fördel var just att vi kunde glida igenom stiltjebältena, men inte de.

Ulrich Lindberg sa...

Det är väl skillnad på svag vind och stiltje. Jag såg för övrigt en långtradare som körde om en Porsche Carrera som fått bensinstopp.

Anonym sa...

Total stiltje var det ju inte, för då hade inte vi heller kommit nån vart. Det var däremot lokal stiltje, och vi kunde glida igenom stiltjebältena och sedan ta fart igen i nästa vindbälte, till skillnad mot de lätta flerskrovsbåtarna, som tvärstannade och inte ens kunde passera ett hundrameters stiltjebälte.

Vår snittfart under de tre timmarna var ca 2-3 knop, men vi passerade i ett lågfartsparti. I vad mån det blåste var det halvvind till slör i vindbältena, vilket jag vet av egen erfarenhet som flerskrovsseglare borde vara en ganska bra bog.