Det är en bönsallad, uppfunnen av mig och min pappa sommaren 2003 när vi var ute och seglade. En veckas segling med en köttis (=en som äter kött) gav upphov till kreativitet!
- 1 burk svarta bönor (ca 450 g)
- 1 paket fetaost (ca 150 g), dela i mindre bitar
- 1 röd paprika i centimeterstora bitar
- 1 gul paprika i centimeterstora bitor
- 2 pressade vitlöksklyftor (mindre om du inte gillar vitlök lika mycket som jag....)
- 1½ msk balsamvinäger
- 3 msk olivolja
- en aning basilika
- vitpeppar och sellerisalt (går säkert bra med någon annan krydda, man tager vad man haver när man seglar!)
Den här rätten går utmärkt att prefabricera och att förvara ett tag utan kyla.
Jag gör då så att jag blandar allt utom bönorna och fetaosten. Detta lägger jag i en glasburk. När det är dags att äta är det bara att korka upp bönorna och smula ner fetaosten, man kan till och med smula fetaosten i förpackningen innan man öppnar den. Väldigt praktiskt när köksutrustningen krympts till kappseglingsomfattning. (No offence, Harald....)
Mängden är lagom för en till tre personer, beroende på hur hungrig man är. Fast jag var rätt jobbigt mätt efter att ha ätit den gången jag gjorde bara till mig själv....
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar