söndag 27 januari 2008

Jorden runt!

Knappt har Francis Joyon kommit runt jorden på rekordtid 57 dagar i sin jättetrimaran IDEC förrän det är dags för nästa försök av Groupama 3. Medan Francis seglade ensam är detta försök med en besättning på tio man, så det är olika klasser. I skrivande stund ligger Groupama 3 216 sjömil framför gällande rekord satt av Orange II. (En jättelik katamaran som satte rekord för några år sen, med svensken Roger Nilsson som navigatör.)

Francis Joyon finns här. Hans trimaran har vågskärande skrov, mycket intressant att se hur den går igenom vattnet. Se video på hemsidan. Tyvärr är sidan enbart på franska.

Groupama 3 finns här och har en engelsk hemsida. Båten har foils på sidskroven som hjälper till att lyfta upp båten ur vattnen.

Fartpotentialen i dessa båtar är enorm - något som jag tror skiljer dem från båtar som Open 60 och V70 är att både den genomsnittliga och maxfarten är mycket hög. Jag undrar vad nästa steg i utvecklingen är - dessa båtar är bjässar på över 100 fot och naturligtvis byggt i kolfiber. Mera bärplan, reglerbara kanske? Eller sensorer på seglen så att det är lättare att trimma optimalt?
Ledad mast för att förhindra inverkan av sjögång på masten? Med 40 meter mast blir även en ganska måttlig pitchrörelse stora ändringar i hastighet och riktning uppe i masten.

Inga kommentarer: