tisdag 14 november 2006

Al Gores dokumentär - gå och se den!

Lotta och jag var och såg "An inconvenient truth" eller "En obekväm sanning" som den heter på svenska. Det var en riktigt bra film, på flera sätt. Al Gore är en riktigt bra talare - man kan lära sig mycket på att studera upplägget och metoderna han använder.
Han drar ett skämt då och då.
Han anklagar inte publiken eller förolämpar dem - istället lyckas han både förmedla sitt budskap och göra föredraget till en intressant resa, samtidigt som man känner att man vill vara på hans sida. När han tar en skylift för att kunna peka högst upp på koldioxidkurvan visar han hur fantastiskt skicklig talare han är.
Budskapet från filmen är att läget är allvarligt men att det går att påverka - precis som ozonhålsproblemet är mer eller mindre löst. Jag blev glad av att se filmen.

I Sverige brukar ju amerikaner inte vara särskilt populära - speciellt inte efter att Bush kom till makten. Speciellt de som tycker så kan ha glädje av att se den här filmen.

Sammanfattning: gå och se filmen. Den är sevärd både för sitt innehåll, budskap och att man får sig en bra uppvisning i retorik.

Intressant är också det som sägs mot Al Gores budskap. Se här t ex. Är det nån som har satt sig in i om det ligger något i det? En annan grej är budskap som detta, där man bl. a. räknat in Sveriges export av trä/papper som miljöbelastande. Tala om björntjänst för miljörörelsen.

Inga kommentarer: