torsdag 29 mars 2007

Cyklar och poliser

Jag gillar verkligen att cykla, och transporterar mig ofta genom stockholms innerstad. Där kan man se både det ena och andra vad gäller rödljuskörning, svänga utan att se sig för etc. Nu har polisen inlett en kampanj mot sådant oskick.
Bra tycker jag! Det är riktigt irriterande att folk vinglar igenom korsningar mot rött ljus. Sen får man sitta och höra det eviga malandet från bilister som tycker att cyklister är galna, ingen hyfs, är trafikfarliga och så vidare.

Jag efterlyser nu en liknande insats från gatukontorets tekniker att
  • justera de rödljus som inte slår om automatiskt för cyklar (ja, det går!)
  • sätta cykelstoppljusen på MOTSATT sida korsningen
  • automatiskt grönt för cyklar när parallell bilväg redan har grönt.

fredag 23 mars 2007

Lyxproblem

Logitech har tagit fram en spelkontroll (joystick, typ) som har en inbyggd antisvettfläkt.

tisdag 20 mars 2007

Vågsurfa i München!

Det finns en kanal där det går att vågsurfa på stillastående vågor (vattnet rusar förbi alltså, medan vågen står still...)

Länk här

måndag 19 mars 2007

Lotus (bandet, inte bilmärket!)

Jag var inne i en affär i Tokyo. Där spelade de härlig musik som visade sig vara från ett amerikanskt band som heter Lotus. Expediten blev smickrad av att jag tyckte musiken var bra men blev mindre glad när jag antecknade och sedan gick därifrån utan att titta på kläderna i affären.

Man kan provlyssna på bandets hemsida.
...eller läsa om bandet på allmusic.com.

Stilen är svårbeskrivlig, typ urspårad jazz åt fusion- eller technohållet.

Segla med bärplan

Förra posten handlade om en surfbräda med bärplan. Här kommer en jolle med bärplan! Frågan är hur fort det går?

Surfa med bärplan

Helt makalöst!

söndag 18 mars 2007

Bokrecension: Damernas detektivbyrå

Jag har läst "Damernas detektivbyrå" av Alexander McCall Smith som handlar om en afrikansk kvinna, Madame Ramotswe, som driver en detektivbyrå i Botswana.

Det är en jättehärlig bok fylld av små berättelser. Mme Ramotswe startar och driver en detektivbyrå, där uppdrag kommer in. Det är ingen deckare utan snarare en samling berättelser som sitter ihop. Bl a hur hon avslöjar en läkare med ojämn kompetens.

Jag tyckte att den var toppen och rekommenderar den varmt!

fredag 2 mars 2007

Scanning i 3D


På Mejan labs kan man scanna sig själv i 3d med en laserscanner. Här ser du mig som ett punktmoln. Vi får se om det blir nåt OpenGL-äventyr av dessa data!
Jag tog bara med var 20:e punkt i plotten ovan, rådata är riktigt tätt samplade.
(Bilden har jag gjort med octave och gimp.

Orimliga licensvillkor

När man öppnar Windows XP första gången kommer man till ett licensavtal. Där står det bl. a. följande:
1.4 Anslutna enheter. Du får tillåta att högst fem datorer eller andra elektroniska enheter ansluts till datorn för att använda en eller flera av följande tjänster i programvarean: fil- och skrivartjänster, internetinformationstjänster, gemensam anslutning till internet och telefonitjänster. ......


Det betyder alltså att man inte får ha t ex. en webserver eftersom det kan komma fler än fem besökare samtidigt. Det är ju ett helt barockt krav!
Jag blev inte upplyst om denna detalj när jag köpte datorn. Att i efterhand lägga till orimliga avtalsvillkor är inte reko enligt min mening.

Inspirerad av denna historia (och denna) ringde jag till Microsoft. De kände inte till paragrafen och tyckte jag skulle ringa datortillverkaren. Datortillverkaren förstod problemet och tyckte att jag skulle ringa affären. Affären förstod inte problemet först och hänvisade mig till datortillverkaren. Efter att ha förklarat problematiken sa de att de inte kunde hjälpa mig utan jag får vända mig direkt till butikschefen.

torsdag 1 mars 2007

Bönsallad med broccoli

Jag har tidigare lämnat ett recept på bönsallad här. Här kommer en variant med broccoli som jag gjorde idag när det behövde hittas på en lunch. Perfekt att ha svartabönor i frysen, bara att hälla i kokande vatten så tinar de medan man förbereder resten.
Maten är riktigt snabb att laga och är både nyttig och god.
  • en broccolibukett (ca 200 gram?). Skär i centimeterstora bitar.
  • en pressad vitlök
  • örtkryddor, peppar
  • balsamvinäger, olivolja
  • kalla eller varma svarta bönor, det går bra med vilket som.
  • ett gäng soltorkade tomater, torra.
Börja med att sätta vatten på kokning. Skär broccolin, är lagom klart till dess att vattnet kokar. Lägg i de frysta bönorna. Skär de soltorkade tomaterna i bitar och lägg i vattnet nån minut eller två innan bönorna tinat (går fort!). Blanda ihop allt. Servera!