lördag 6 januari 2007

Rotfrukter i ugnen och hommous

Idag gjorde vi en rätt med rotfrukter som blev riktigt god.
  • några palsternackor skurna i stavar
  • färsk broccoli delad i små bitar
  • ca 2 msk dijonsenap
  • ca 1/2-1 dl olivolja
  • ca 1/4 dl balsamvinäger
  • peppar och salt
Lägg grönsakerna i en form. Blanda ihop resten till en sorts trögflytande dressing och häll över. In i ugnen nån halvtimme eller så, ta helst ut maten ut innan grönsakerna är genommjuka. Till detta passar toppen med hommous:
  • egenkokta kikärter, ca 3-4 dl. (burkärter är inge vidare...)
  • 1/2-1 dl olivolja
  • lite vatten så att konsistensen blir rätt. I min smak ska hommous vara någonstans mellan filmjölk och bordsmargarin i konsistensen.
  • en jätteklyfta vitlök eller två små.
  • ett stänk cayennpeppar
  • en halv tesked salt
  • lite citronsaft om man har
  • smakfråga: rostade sesamfrön eller inte.
  • smakfråga: creme fraiche/gräddfil/filmjölk istället för vatten
Mixa ovanstående ordentligt. Utan hommous ingen riktig fest!
Hommous är proteinrikt. Om man vill ha det lite nyttigare (mindre fett) kan man ersätta nästan all olivolja med vatten. Pröva dig fram.

Inga kommentarer: